preskoči na sadržaj
O školi

 

Osnovna glazbena škola Aleksandra Jug-Matić Rijeka

http://www.youtube.com/watch?v=_t73yeFLToc


Osnovna glazbena škola “Aleksandra Jug-Matić” djeluje kao privatna škola od školske godine 1995./1996. na adresi Zvonimirova 1/1 u Rijeci . 02. prosinca 1996. godine postaje verificirana škola s odobrenjem za rad od strane Ministarstva prosvjete i športa Republike Hrvatske. Osnivač škole je Aleksandra Matić, profesor glazbe.

Geslo škole je da svako dijete ima pravo na glazbeno obrazovanje, što omogućuje učenje glazbe svima koji to žele, bez polaganja provjere sluha, glasa i ritma.
Rad škole temelji se na činjenici da se sluh i reprodukcija tonova kod djece može razviti sustavnim radom. U školi se održava nastava glasovira, gitare, violine i flaute prema planu i programu odobrenom od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa RH.

Škola ima odobrenje za proširenu djelatnost za glazbene tečajeve, solo pjevanje i zborsko pjevanje.Glazbeni tečajevi za glasovir, gitaru i synthesizer   provode se individualno, što omogućuje savladavanje gradiva prema programu prilagođenom predispozicijama i mogućnostima svakog polaznika . Violina za predškolce ( Suzuki school) održava se grupno i individualno. U Maloj školi pjevanja radi se na vokalnoj tehnici i scenskom nastupu. Glazbena radionica za djecu s teškoćama u razvoju održava se individualno.

Pri školi djeluju 3 zbora različitog uzrasta: “Male tratinčice” , “Tratinčice” i “Torretta” s kojima se radi na razvoju opsega glasa, postepeno od jednoglasnog pjevanja kroz glazbene igre uz pokret za predškolce do usvajanja višeglasnog pjevanja a capella ili uz instrumentalnu pratnju. Kroz dječje autorske, klasične i popularne pjesme radi se na vokalnoj tehnici, interpretaciji , dikciji i scenskom pokretu. 

Svojom bogatom javnom djelatnošću škola je postala prepoznatljiva u Rijeci i šire. Njezini učenici sudjeluju na natjecanjima, koncertima, književnim večerima, prigodnim svečanostima, festivalima, smotrama, TV emisijama i humanitarnim koncertima.

 

Osnivač Škole je Aleksandra Matić, rođena 1946. u Rijeci, profesor  glazbe sa završenom Muzičkom akademijom u Zagrebu – teoretski smjer. Kao glazbeni pedagog i dirigent dječjih, djevojačkih, ženskih i mješovitih zborova, dobitnica je mnogobrojnih nagrada i priznanja od kojih izdvaja:

  • I. nagrada na Susretima zborova djece i mladeži u Varaždinu (1974., 1981., 1994., 1995.g.)
  • II. nagrada na Državnom takmičenju dječjih i omladinskih zborova u Celju (1984.g.)
  • Zlatna plaketa Hrvatskog sabora kulture na 34. natjecanju hrvatskih pjevačkih zborova (2001.g.) te Srebrna plaketa (2003., 2005., 2007.g.)
  • Srebrno odličje na Međunarodnim danima zborskog pjevanja u Mainhausenu, Njemačka (2003., 2006.g.)
  • Srebrna plaketa na 5. Svjetskoj zborskoj olimpijadi u Grazu, Austria, (2008. g.)

 

Uz redovan rad u školama  (G.Š."P.Markovac", Zagreb; O.Š."N. Tesla", Rijeka; G.Š. "I. Matetić Ronjgov", Rijeka) radila je i kao predavač Metodike glazbenog odgoja razredne nastave i predškolskog odgoja na Pedagoškom Fakultetu u Rijeci i bila dugogodišnji voditelj mješovitog pjevačkog zbora KUU "Jeka Primorja".

Dobitnica je mnogih priznanja za rad s djecom i mladeži kao i  za sudjelovanje u glazbeno-pedagoškim projektima. Sezonu 2003./2004. bila je dirigent opernog zbora HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. U svibnju 2009. godine  "Povjerenstvo za dodjelu nagrada i naziva " proglasilo je A. Matić nazivom Magistra chori Hrvatske udruge zborovođa. Iste je godine od Hrvatskog sabora kulture dobila Zlatnu diplomu za 40 godišnji uspješan rad na širenju i razvijanju kulturno-umjetničkog amaterizma i hrvatske kulture. 

 Vanjski je suradnik-predavač na područnom odsjeku Muzičke akademije Zagreb u Rijeci, za kolegij harmonija. Nastavnik je dirigiranja za voditelje amaterskoh pjevačkih zborova na Vokalnoj akademiji Branka Starca u Zagrebu, član je stručnog povjerenstva na Hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa za discipline solfeggio i zbor te član Upravnog odbora Hrvatske udruge dirigenata i pjevačkih zborova.  Predavač je na seminarima za učitelje glazbene kulture Primorsko-goranske županije i član stručnog povjerenstva na Glazenim svečanostima hrvatske mladeži-natjecanju dječjih  zborova u Varaždinu.

U školi čiji je osnivač radila je po posebnoj metodi osvještavanja i reproduciranja tonova na na solfeggiu i u pjevačkom zboru, te polučila znatne rezultate u smislu razvoja opsega dječjeg glasa. Istovremeno je educirala  uposlene nastavnike, upoznavala  s metodom rada i pratila njihov napredak kako bi mogli nastaviti osnovnu ideju rada škole.

 

 

 
TražilicaKalendar
« Svibanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji


Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Oglasna ploča

Anketa
Crno ili bijelo?
Forum

Korisni linkovi
Dnevni tisak


Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju